Begijnhof

begijnhof_kerkHet begijnhof van Turnhout is een oase van rust midden in de stad. Samen met twaalf andere Vlaamse begijnhoven staat het sinds 1998 op de prestigieuze lijst van het Cultureel Werelderfgoed van de UNESCO.

Pas in 1340 wordt dit begijnhof een eerste keer vermeld op papier, maar zoals in andere steden van het Hertogdom Brabant hebben er waarschijnlijk reeds vroeger begijnen in Turnhout gewoond, gebeden en gewerkt.

Het vroeg – classicistische poortgebouw uit 1700 geeft toegang tot het langwerpig pleinbegijnhof. Vooraan valt de vrij monumentale kruisberg op, hier stond de eerste kerk. Links ernaast staan de meest karakteristieke huisjes (nummers 6 en 7) van het begijnhof. De huidige kerk met barokke en gotische stijlkenmerken werd gebouwd tussen 1662 en 1667. Van op het bordes van de kerk heeft u een mooi zicht op de goed onderhouden tuin. Vroeger werd dit plein vrijwel alleen gebruikt als bleekweide. De bloemperken, hagen en bomen zijn van meer recente datum.

Tussen de kruisberg en de H. Kruiskerk is in 1876 een Lourdesgrot gebouwd. De vele brandende kaarsen tonen dat de volksdevotie hier nog steeds leeft. Rechts naast de grot ziet u de infirmerie (nummer 67) uit 1614. De binnenkoer behoort tot een van de mooiste, verborgen plekjes van het hof.
Helemaal achteraan op het begijnhof, vindt u in de linkerhoek de neoclassicistische Kapel van het Heilig Aanschijn. Deze werd tussen 1885 – 1887 gebouwd naar een ontwerp van Turnhouts architect P.J. Taeymans in opdracht van grootjuffrouw Van Genechten.

Zowel kerk als kapel zijn een bezoek ,in gezelschap van een gids, meer dan waard. De wekelijkse mis, opgeluisterd door het gregoriaans koor, vindt plaats op zondag om 9:30u.

Het grondplan van het Begijnhof vindt U hier : Grondplan Begijnhof Turnhout

Rechts naast de kerk vindt u het Begijnhofmuseum (nummer 56) met zijn buiten- en binnentuin vol kruiden, bloemen en groenten. Het museum is gevestigd in het Sint-Jansconvent (17de eeuw). Het toont hoe de begijnen leefden en werkten.
Naast prachtige meubelen, religieuze kunst en gebruiksvoorwerpen kan u er heel wat topstukken bewonderen. Bijvoorbeeld een schaalmodel van de Heilig Grafkerk van Jeruzalem, gemaakt van cederhout, met paarlemoeren versiering, en een processionale uit de 16de eeuw.

Het museum is geopend van dinsdag t.e.m. zaterdag van 14 tot 17u. en zondag van 11 tot 17u. Het is gesloten op maandag, op 1&2 januari en op 25&26 december.  Een bezoek onder leiding van een enthousiaste gids is een aanrader!

Een reactie achterlaten